Grijze Roodstaart Papegaai aanschaffen of Geen Papegaai?
Onlangs zat er tussen de vele honderden e-mails die we soms dagelijks binnenkrijgen weer een bericht dat aanleiding gaf voor een artikel.
Een jongedame van bijna 18 jaar overweegt om een Grijze Roodstaart papegaai in huis te nemen en is zo wijs om ons daar een aantal vragen over te stellen. Deed iedereen dat maar die zulke plannen heeft!
Je zult jezelf in vele vragen herkennen, maar wellicht iets minder in de antwoorden die ik er op geef. Toch moet je je realiseren dat alle antwoorden in het belang van mens en dier zijn gegeven. het houden van een grijze Roodstaart papegaai is een ontzettend leuke en fascinerende hobby, maar beslist niet voor iedereen weggelegd. dat heeft weinig te maken met of je er wel of geen ‘recht’ op zou hebben, maar vooral wel met het feit of zowel jijzelf als de Grijze Roodstaart papegaai in kwestie daarmee gebaat zijn.
Niemand zit te wachten op allerlei emotionele toestanden over een papegaai die zich als terrorist gedraagt in een huiskamer die tot voor kort nog een keurige nette moderne leefsituatie voor een gezin beoogde te zijn, maar nu verandert is in een sloopwoning die op de nominatie staat voor openbare verkoop wegens geluidsoverlast en burenruzie.
Wel erg leuk is het wanneer je weloverwogen besluit om je leven te delen met de Grijze Roodstaart papegaai die om meerdere redenen tot een van de meest fascinerende dieren gerekend mag worden die je mits deskundig gesocialiseerd als huisdier kunt houden.
Hierbij een kopie van het door ons ontvangen bericht en het door mij geschreven antwoord daarop. Uit privacy overwegingen heb ik de naam afgekort met letters.
Beste M.,
Bedankt voor het bericht.
Het is nogal een heel verhaal en het handigste is misschien om even je vragen te beantwoorden direct onder de tekst.
Het gaf mij weer wat inspiratie voor een artikel, maar allereerst even een berichtje direct aan jou.
In elk geval raad ik je aan de informatie op onze site en met name in het leden gedeelte
door te nemen. Daar vind je genoeg om erachter te komen of het houden van een Grijze Roodstaart Papegaai als huisdier iets voor jou is:
Het houden van een grijze roodstaart papegaai, en dan bedoel ik op een voor mens en dier verantwoorde manier, is namelijk beslist niet
voor iedereen weggelegd al willen vele verkopers je iets anders laten geloven. Hierin ligt meteen de oorzaak waarom veel papegaaien op marktplaats terecht komen met ‘ongewenst gedrag’ of erger nog in een papegaaien opvang centrum. Hoe afgrijselijk dat is, begrijp je pas als je zo’n opvangcentrum hebt bezocht waar de dieren in grote volières bij elkaar worden gehouden, terwijl ze juist geleerd hebben van jongs af aan heel close relatie met een of twee mensen te onderhouden. Ze kunnen niet met elkaar overweg en slachten elkaar niet zelden af in zo’n situatie.
Gedrag dat eerst door verkeerde omgang met het dier is aangeleerd wordt er nu de oorzaak van dat het dier een zeer ongelukkige dood sterft of een zeer ongelukkig leven leid, verlaten door zijn of haar ‘grote liefde’ de mens.
Ik denk niet dat men op grote schaal bewust papegaaien ‘mishandeld’, wat ik wel weet is dat door gebrek aan kennis de meeste papegaaien die als huisdier worden gehouden, vereenzamen of op een andere manier ongelukkig zijn. Erg jammer want het kan juist ontzettend leuk zijn om bijvoorbeeld de grijze roodstaart papegaai als gezelschapsdier te houden als je weet aan welke natuurlijke behoeftes van dit dier jij tegemoet zal moeten komen.
Heel goed dus om van tevoren eens contact te zoeken met mensen die zelf al lange tijd een grijze roodstaart of andere kromsnavel als huisdier in huis houden op een goede manier.
Hieronder even wat antwoorden die je hopelijk verder zullen helpen:
Een voorbeeld uit een van de vele e-mails die wij dagelijks ontvangen:
Beste meneer,
Mijn naam is M. D. Ik word bijna 18. Ik heb sinds een lange tijd interesse in papegaaien. Ik zit de hele dag filmpjes op youtube te kijken, en ben echt gefascineerd geraakt door deze beestjes. Ik kan op internet echt geen fatsoenlijke informatie over papegaaien vinden, m’n ogen zijn onderhand wel vierkant geworden en ik weet nog steeds niks. Daarom vroeg ik mij af of u mij kunt helpen. Ik hoop niet dat ik u tot last ben met mij vragen.
Wat is goede informatie, waar kun je van op aan? In elk geval is het goed om eens te gaan praten met mensen die zelf minstens een jaar of 10 een grijze roodstaart papegaai als
huisdier in huis houden. Het beste is dat thuis bij hen te onderzoeken waar ook de papegaaien verblijven. Zij zullen je vanwege alles wat je in zo’n tijdsbestek meemaakt met dit dier als huisdier vaak wel e.e.a. vertellen.
Ook al kom je mensen tegen die het ‘niet goed doen’, dan is ook dat leerzaam, je weet dan hoe het niet moet, maar natuurlijk is het beter een goed voorbeeld te nemen.
Daarom delen wij zoveel mogelijk kennis omtrent de omgang met en de verzorging van papegaaien en parkieten via onze website en via onze Educatieve producten die je ook via de site kunt vinden: www.BabyVogels.nl
Mijn interesse gaat uit naar de grijze roodstaart papegaai. Vanwege dat ze de beste praters zijn, en ik vind ze ook mooi!
Een grijze roodstaart papegaai is inderdaad bekend vanwege voornamelijk zijn vermogen om te ‘praten’. Wat veel mensen echter niet weten en wat tegelijkertijd het grootste misverstand is omtrent papegaaien is dat ze niet alleen woorden en zinnen kunnen zeggen, maar dat wetenschappelijk is aangetoond dat ze verstandelijke vermogens bezitten te vergelijken met die van een kind van 5 jaar oud. Hun emotionele ontwikkeling echter komt nooit verder dan die vergelijkbaar met een kind van 3 jaar oud. Daar ontstaan ook de meeste problemen. Als je een kind van 3 niets leert of verkeerde dingen leert, zal hij dat voor waarheid aannemen. Als je hem leert dat de kleur groen ‘paars’ heet, zal hij zeggen dat gras ‘paars’ is totdat iemand hem iets anders leert.
Ik ga binnenkort werken en dan veranderd mijn huis situatie. Van maandag tot vrijdag zal ik vanaf 7 uur ’s ochtends tot ongeveer 6 uur avonds weg zijn. Daarvoor, kan ik natuurlijk eventjes aandacht geven, en na 6 uur als ik thuis kom heeft de vogel de hele avond. Dan mag hij de hele avond los, ect. Zaterdag en Zondag ben ik gewoon thuis, of er moet iets tussenvallen. Dus dan kan ik de hele dag aandacht geven eventueel. Is dit wel goed voor de vogel? Dat ik dus een lange tijd per dag weg is, en dat ie dan geen mensen om zich heen heeft.
Door te werken weet ik dus zeker dat ik alles kan nemen wat de grijze roodstaart papegaai nodig heeft, en als die ziek zou worden dat ik direct naar de dierenarts kan gaan. Maar ik weet niet of dit in voordeel is van de Grijze Roodstaart papegaai…
Eigenlijk is dit al genoeg om je af te raden een grijze roodstaart papegaai in huis te nemen. Allereerst gaan papegaaien en parkieten slapen bij zonsondergang. Hebben wij mensen ongeveer 8 uur slaap per dag nodig, bij kromsnavels is dat zeker 12 uur. Rond 7.00 ‘s morgens kan hij langzaam wakker beginnen te worden doordat hij jouw activiteit in huis hoort en ziet. Dan moet het dier de hele dag alleen doorbrengen, terwijl hij van nature leeft in groepen en uitermate communicatief is. Wij zijn echt van ‘s morgens vroeg tot zonsondergang bezig met onze vogels. Is het niet opvoeding, socialisatie en training dan is het wel gewoon sociale omgang en spelletjes doen of buiten ‘sporten’ in en door de lucht. Alleen al vanwege de noodzakelijke ‘arbeids- intensieve’ omgang met een grijze roodstaart papegaai die als huisdier alleen wordt gehouden, zal blijken dat het niet voor iedereen is weggelegd. Je kunt dit ‘probleem’ deels ondervangen door minimaal 2 vogels samen te houden, maar als je zelf hele dagen van huis bent, kun je dan niet verwachten dat deze dieren helemaal zo tam en sociaal met jou zullen blijven omgaan als wellicht in het begin, wanneer de Grijze Roodstaart papegaai net in huis is, jong is en deskundig gesocialiseerd.
Waar kan de Grijze Roodstaart papegaai het beste staan? Hij mag natuurlijk in mijn slaapkamer, ik heb ruimte voor een grote kooi. Maar vanwege ik dus lang weg ben door de weeks weet ik niet of dit wel verstandig is. Een 2de optie word de woonkamer. Maar daar is het overdag dus echt druk met visite, en onze hond kan echt gewoon niet zijn mond houden (piepen, blaffen (hele zware verlatingsangst)). Dus ben ik bang dat ze Grijze Roodstaart papegaai daar onrustig/agressief/bang van zou kunnen worden?
Zoals je zelf al aangeeft is dit geen prettige omgeving voor een grijze roodstaart papegaai al is er op zich niets op tegen als er ook andere huisdieren in de buurt zijn. In dit geval heb je straks hoogstwaarschijnlijk 2 ‘honden’ met hetzelfde probleem.
In mijn kamer heb ik ook nog een hamstertje, en 2 cavia’s zitten. Worden mijn cavia’s en hamster bang van het geluid van de Grijze Roodstaart papegaai? Of andersom?
Bij huisdieren geld vaak ‘gewenning’ stap voor stap. Onze kat zit naast de Kaketoe op de bank, zolang de VOGEL dat wil.
Veel mensen knippen de vleugels van de Grijze Roodstaart papegaai. Ik heb gelezen dat je knippen of zoiets hebt; dan groeit het weer aan en kan die daarna weer vliegen als je het niet bij houd. En je hebt branden; de Grijze Roodstaart papegaai zal hierna nooit meer kunnen vliegen.
Nu vroeg ik me af of dit verstandig is…? Ik bedoel, het is een vogel, die hoort naar mij gedachten te vliegen als die daar behoefte aan heeft?
Nu lijkt het me ook wel echt leuk als de Grijze Roodstaart papegaai als het lekker weer is meer naar buiten kan en op mijn schouder kan zitten, zonder weg te vliegen.
Heeft u ervaring met allebei deze opties? Wat is het beste voor de Grijze Roodstaart papegaai?
Anno 2012 is er voldoende betrouwbare informatie omtrent het gedrag van papegaaien en parkieten beschikbaar om te weten dat kortwieken in principe niet gewenst is ( understatement voor de kenners op dit terrein). Toch ligt die informatie niet helemaal voor het oprapen, dus heel goed om er naar te vragen. De ene persoon is daar wat explicieter over dan de ander, waar het om gaat is: wat is de achterliggende gedachte en waar is deze op gebaseerd? De eerste reactie van onwetenden is vaak: Kortwieken = zielig.
Hier moet je 2 dingen weten: 1. Wat wordt verstaan onder kortwieken? 2. Wanneer wel, wanneer niet?
1. kortwieken is het inknippen van vleugel- slagpennen, waardoor de Grijze Roodstaart papegaai tijdelijk ( zolang de veren niet zijn aangegroeid)minder draagkracht heeft. Lee-wieken daarentegen is het rigoreus verwijderen van slagpennen en vaak afbranden, waardoor vliegen voor altijd onmogelijk wordt. Dit laatste is wat mij betreft gelijk aan ernstige dierenmishandeling en zou per direct verboden moeten worden.
Dit zijn de fysieke aspecten van kortwieken. Veel belangrijker is te weten wat het psychologische effect is van het verminderen of geheel wegnemen van draagkracht van de vleugels. Als je weet dat de eerste reactie op dreigend gevaar bij elke Grijze Roodstaart papegaai is: wegvliegen, vanuit een ‘reflex’ kun je begrijpen dat het spontaan ontnemen van dit belangrijkste veiligheids- mechanisme van het dier, grote gevolgen kan hebben.
Lijkt het aan de buiten kant dat de Grijze Roodstaart papegaai ‘rustig’ blijft zitten, innerlijk is de vogel in dubbele paniek: 1. er dreigt gevaar 2. ik kan er niet (meer) aan ontsnappen. De angst slaat zich van binnen op en zal zich op verschillende manieren gaan uitten.
M.a.w. de Grijze Roodstaart papegaai is niet tam gemaakt, maar ‘lam’ gemaakt.
2. Is kortwieken dus altijd verkeerd? Nee, in sommige gevallen kan het noodzakelijk zijn een aantal slagpennen gedeeltelijk ( max. 1 cm) in te knippen. Bijvoorbeeld wanneer een jonge Grijze Roodstaart papegaai net leert uitvliegen en binnenshuis volwassen vogels die al in een kleine ruimte hebben leren vliegen achterna wil gaan. Deze jongen dieren zijn soms niet in staat met hun eigen ‘vliegkracht’ snel om te gaan en lopen het risico met een grote klap tegen obstakels aan te vliegen, zoals ramen, spiegels, deuren en muren.
Door nu enkele slagpennen iets in te knippen, kunnen zij op een minder gevaarlijke manier leren vliegen. Omdat ze het verschil tussen volledige draagkracht en verminderde draagkracht nog niet kennen, levert dit ook geen stress en andere nadelige gevolgen op. Integendeel kan zo juist een vroegtijdige dood door een ongeluk als een gebroken nek ten gevolge van het niet kunnen ontwijken van een obstakel in huis worden voorkomen. Dit heeft eigenlijk weinig met kortwieken te maken, zoals het vaak wordt bedoeld.
Een Grijze Roodstaart papegaai is gemaakt om te vliegen. Hun hele lichaam is aerodynamisch en hardlopen om in conditie te blijven, zit er nu eenmaal echt niet in.
Elke vogel, in volière, natuur of huiskamer zou dagelijks minimaal een aantal uren vrij moeten kunnen rondvliegen. Allereerst om zijn fysieke conditie op pijl te houden, wat minstens zo hard nodig is als in de natuur aangezien hij doorgaans niets hoeft te doen om in huis aan eten te komen. Net zo noodzakelijk is het vliegen voor zijn psychische conditie. Elke Grijze Roodstaart papegaai kan pas echt vogel zijn doordat hij de wereld vanuit een vliegende positie kan bekijken. Ze krijgen het juiste zelfvertrouwen en zullen er absoluut niet minder tam door worden, maar integendeel juist veel beter handelbaar en rustig. Door te vliegen voelen ze zich simpel gezegd happy en dat heeft direct effect op hun gedrag naar jou als verzorger toe.
Onze kaketoe Kiwi is zichtbaar aanhankelijker en toont meer affectie na een zomerse ‘vlieg demonstratie’ inde buurt dan na een dag in zijn kooi te hebben gezeten.
De praktijk van het ‘tamme vogel houden’ leert echter dat de meeste eigenaren van papegaaien en parkieten het niet in hun hoofd halen om hun vogel in huis, laat staan in de buitenlucht te laten vliegen.
Dit kan ook beslist niet zomaar. Hier komt de noodzakelijke kennis om de hoek kijken. Hoe leer je een grijze roodstaart papegaai vliegen zonder dat hij er vandoor gaat?
Dat het kan is feit. Kijk maar naar onze vogels of ga eens bij Avifauna een vogel demonstratie in de open lucht meemaken. Van Zonparkiet tot blauw gele are, ze vliegen allemaal vrij rond in de vrije natuur en zelf boven het publiek om daarna netjes weer te landen op de hand van hun verzorger of andere aangewezen persoon.
De wellicht wat bizarre vraag die we ons moeten stellen is: Hoe leer ik mijn vogel vliegen?
Ik zie soms dat de papegaaien (ook andere vogels trouwens), een ringetje om hun enkeltje hebben. Waar is dit voor?
Elke exotische vogel die in gevangenschap wordt gehouden, zou een vaste voetring moeten hebben. Deze vaste voetring, wat de officiële aanduiding hiervoor is, bevat o.a. een identificatie nummer, waarmee de herkomst en leeftijd van de vogel te achterhalen is. Ook de gezondheid en het geslacht kan op deze manier worden vastgelegd. Immers hoe weet je anders dat een Officieel gezondheids certificaat bij welke grijze roodstaart papegaai hoort? Zet er 10 op een rij en een leek zal niet weten welke van de 10 hij in de hand gedrukt krijgt als hij in een andere kamer gezet wordt om vervolgens het verschil tussen aangereikte vogels te moeten aanduiden. In Duitsland is ringen verplicht. Een uitgebreide uitleg omtrent ringen en hun betekenis vind je in ons boek: Kromsnavel geheimen Onthuld: www.kromsnavelgeheimen.nl
Als ik een papegaai zou nemen bij jullie, en er komen ooit problemen, mag ik dan jullie gewoon contacteren en advies vragen? Niemand in mijn omgeving weet iets van papegaaien….
Krijg ik bij jullie te weten wat de papegaai is? Mannetje of vrouwtje (voor de naam hihi!). Hebben ze een paspoortje? (voor dierenarts bezoeken)
Hebben ze (jaarlijks?) vaccinaties nodig?
Elke Grijze Roodstaart papegaai wordt bij ons getest op gezondheid en geslacht. Bij aanschaf krijg je dus altijd 2 officiële certificaten bij de Grijze Roodstaart papegaai. Vaccinaties zijn erg ongebruikelijk. Voor de belangrijkste ziektes bij kromsnavels bestaan zover bekend alleen in de VS (dure) vaccinaties. In Nederland wordt dit vrijwel niet gedaan. Een jaarlijkse controle bij een vogel arts ( geen doorsnee dierenarts) kan zeker geen kwaad.
Veel van onze vrienden en kennissen hebben we leren kennen door de vogels. Mensen die jaren geleden een vogel van ons overnamen, komen nu nog regelmatig over de vloer en wij bij hun. Zo gaat dat met de echte liefhebbers van papegaaien en parkieten. Tot ver in het buitenland, zoals o.a. Curaçao, Tenerife en Zuid-Afrika hebben we ‘vogel vrienden’ waarmee we regelmatig contact onderhouden.
Het houden van deze dieren als huisdier is en blijft nog steeds een bijzondere exclusieve hobby waarbij iedereen die zich er mee bezig houd dagelijks aan het leren is en blijft.
Wij drukken iedereen die een grijze roodstaart papegaai of andere vogel van ons overneemt op het hart contact te houden en niet te twijfelen om iets te vragen. We houden een bijna wetenschappelijke database bij van elke vogel die wordt overgenomen. Hoe meer we op de hoogte blijven van hoe het deze dieren vergaat, hoe beter we nu en in de toekomst jou en ook anderen zullen kunnen blijven adviseren over alles wat met het houden van papegaai en parkiet als huisdier te maken heeft. Ook wij leren dagelijks bij!
Nu ik er over na zit te denken om een grijze roodstaart papegaai te nemen, heb ik dit dus ook laten vallen bij mij vrienden. En de eerste dingen die eruit kwamen waren; ”Die kunnen je vinger eraf bijten hoor!!” ”Die schijten alles onder als je ze los laat lopen!” ”Die maken de buren helemaal gek!”
Nu vraag ik me af of ze echt je vinger kunnen afbijten? En als ze los zijn of ze echt alles onder poepen (indien zal ik dan meubels, banken ect bedekken), en of de buren er echt heel veel last van gaan hebben? Wij wonen in een rijtjes huis.
Vooroordelen:
Je noemt meteen de meest voorkomende vooroordelen die er bestaan over papegaaien. Het zijn de mensen, oftewel de ‘verzorgers’ die echter deze vooroordelen de wereld in helpen door gebrek aan kennis omtrent de juiste manier van omgaan met papegaaien. Toch gaat er ook heel veel goed gelukkig! De mensen die wij kennen, zijn erg blij met hun vogels en zouden ze voor niets ter wereld willen ruilen. Dat er ook minder leuke kanten aanzitten, mag duidelijk zijn. Wie vindt het leuk om zijn hond om 6.00 ‘s morgens in de regen en kou uit te laten? Waarom nemen ze dan toch een hond?
Bijten: Een papegaai is een PROOIDIER die een snavel heeft om zijn noten/voedsel te ‘kraken’. Niet om te bijten. Papegaaien bijten ook geen kinderen, weer een groot misverstand.
Of ze kracht hebben om een vinger er af te bijten is heel iets anders dan of ze die kracht ook gebruiken. Afhankelijk van grootte en soort zou dat theoretisch kunnen. Ik heb het in 13 jaar nog nooit gehoord of gezien.
Ik geef persoonlijk liever een ‘knuffel’ aan een gesocialiseerde Hyacint Ara met een snavel zo groot als een flinke mensenhand dan aan een kleine voor mij onbekende Agapornis met het snaveltje zo groot als een nagel van dezelfde eerder genoemde mensenhand. De kans op een bloedlip is bij de laatste beduidend groter. Kortom een papegaaiensnavel is ‘gereedschap’ en geen wapen, tenzij jij daar zelf aanleiding toe geeft.
Overlast: Zelfs vroeger toen we nog in een FLAT woonden met buren aan alle kanten, hadden zij geen last van onze 4 papegaaien en zelfs enkele koppels in huis. Net als met kleine kinderen moet je beseffen: JIJ bepaald hun gedrag voor 80%.
Poepen: minpuntje, als je niet weet hoe je een papegaai zindelijk maakt, ga je voortaan gewoon naar de groothandel voor toilet papier.
Meubels bedekken: zinloos, dan slopen ze eerst de bedekking en daarna alsnog de meubels. poepen doen ze vooralsnog overal en wanneer zij het willen. De spijsvertering duurt gemiddeld pakweg een minuut of 20, dus met zo’n 8 uurtjes licht per dag blijf je lekker bezig. Elke papegaai en parkiet is van nature destructief voor ons luxe design interieur. Koop je meubels voortaan bij de kringloop dat scheelt een hoop geld dat je dan weer kunt investeren in het voedsel voor degene die je huis van binnenuit aan het slopen is. 🙁
Mijn grootste motivatie om een papegaai te nemen is om een echt vriendje/vriendinnetje te hebben, omdat ze zo oud worden, echt super lang bij je zijn. Dit lijkt me echt fantastisch, een soort van kindje (haha!).
Er zijn natuurlijk heel veel positieve redenen waarom mensen al eeuwenlang dol zijn op papegaaien. Toch denk ik dat er net zo veel verkeerde redenen bij diezelfde mensen zijn, waarvan ze zich niet bewust waren op het moment van aanschaf. Je moet toch een beetje ‘gestoord’ zijn. Kan ik niet ontkennen. Wie haalt er nu bewust een dier in huis waarvan je van tevoren al zeker weet dat het zijn grootste passie is om jouw huis te slopen, te beginnen bij de leukste dingen die je in huis hebt staan. Knagen is namelijk 1 van de vele natuurlijke behoeftes die deze dieren hebben. Kijk maar onze video’s op YouTube waarin een eetkamerstoel voorkomt…dat spreekt voor zich.
Ondanks al die ‘negatieve’ dingen, die je dus allemaal ten goede kunt keren door wijs en creatief te zijn, is het voor mij nog steeds ongekend fascinerend om een dier dat letterlijk zo vrij is als een vogel en elk moment hoog in de lucht weg kan vliegen om nooit meer terug te komen, als een soort beste vriend en trouwe kameraad te hebben. Nog even afgezien van het uiterlijk, want veel kromsnavels zijn natuurlijk schitterend om te zien.
Een grijze roodstaart die als huisdier wordt gehouden, wordt in zekere zin zijn vrijheid ontnomen. Vrijheid is tegelijkertijd misschien wel het allerbelangrijkste wat een Grijze Roodstaart papegaai bezit. Hoeveel te meer verdienen zij dus, als wij besluiten ze in huis te nemen, de juiste verzorging? Het antwoord hierop is vaak: Vanzelfsprekend! Maar ben je zelf ook in staat en bereid om die tijd, geduld, energie en financiën erin te investeren?
Alleen omdat ik dus niks van deze diersoort weet vind ik het ook wel een beetje eng! Met voeding geven, dat ik niet teveel of te weinig geef, dat ik ze genoeg te doen geef, dat ze niet ziek worden, ik niks verkeerds doe, vooral omdat ik gelezen hebben dat zoveel papegaaien ziek worden en jong overlijden… En ook omdat er zoveel valse/mishandelde (hoe kan je een papegaai mishandelen? Vreemd..) papegaaien gedumpt worden in een vogelopvang en op marktplaats worden gezet.
Onbekend maakt onbemind. Een goede reden dus om deze vragen te stellen. Voor mij een goede reden om ze graag te beantwoorden zo ver ik kan.
Voeding en gezondheid van papegaaien is een belangrijk niet te onderschatten onderwerp. We hebben op dit moment zo veel nuttige informatie hier over dat de juiste voeding beslist geen probleem meer hoeft te zijn. Met name in de BirdBox vogeltrainings cursus besteden we veel aandacht aan de juiste voeding, omdat dit ook nauw samen hangt met hoe het dier zich voelt en dus zijn gedrag. Hoe voelen wij ons na weken alleen hamburgers en patat zonder sport? Toch is dat waar het bij veel papegaaien en parkieten die als huisdier worden gehouden op neerkomt helaas. Doodsoorzaak nummer 1: te veel vet, te weinig beweging = hart stilstand
Het is niet in 3 tellen uit te leggen wat je 40 jaar lang met je papegaai moet doen. Toch is het verstandig hier wel achter te komen voordat je zo’n dier in huis neemt. Daarom kun je via onze site al het meeste hierover aan de weet komen. Wil je echt alles weten dan adviseren we onze Papegaaien Workshop: www.BirdBox.nl .
Oja en ten laatste wat is de prijs van de papegaaien bij jullie? De grijze roodstaart papegaai dus!
Ik ga natuurlijk eerst goed sparen zodat ik een potje heb. Voor eventuele dierenarts kosten of als er nieuwe speeltjes moeten komen!
Maar ik probeer de nieuwsgierige informatie al zovast te bemachtigen! 😉
De prijs van de Grijze Roodstaart delen wij altijd op in 2 delen:
1. de kweek, de Grijze Roodstaart papegaai zelf, inclusief medische certificaten
2. de opvoeding en socialisatie, voorbereiding tot huisdier
Dit resulteert in het feit dat zodra je toekomstige Grijze Roodstaart papegaai klaar is om bij
ons opgehaald te worden, je van deze zaken op aan kunt:
1. 100% fysiek zelfstandig in staat om te overleven ( geen bijvoeding noodzakelijk)
2. Psychisch en lichamelijk in Top Conditie van de grijze roodstaart papegaai of andere vogel
3. Maximaal ‘tam’, wat inhoud deskundig en intensief gesocialiseerd
met mensen, andere huisdieren zoals hond en kat, en soort genoten.
4. Voldoende ‘grijze roodstaart papegaai eigen vaardigheden’ meegekregen door de ouder vogels,
omdat de dieren lange tijd als kuiken bij eigen ouders heeft doorgebracht.
Zodra je bij ons een Grijze Roodstaart papegaai reserveert,
vragen we het eerste deel van de betaling,
dat geld voor het hele opvoedings traject van de vogel.
Halen wij een Grijze Roodstaart papegaai naar binnen voor verdere
opvoeding tot huisdier dan betekend dit o.a. dat
de vogel in principe nooit meer voor enige ander ‘doel’ ingezet
kan worden dan als huisdier alleen. Kweken zal niet meer gaan
in de meeste gevallen en plaatsen in een volière kan soms zelfs
een fatale afloop hebben, omdat de Grijze Roodstaart papegaai leert met mensen om
te gaan en niet speciaal met alleen soortgenoten. Levend bewijs hiervan
is te zien in NOP te Veldhoven.
Een hele verantwoordelijkheid dus en tegelijkertijd een zeer arbeidsintensief en
minimaal 8 weken durend proces.
Zodra de Grijze Roodstaart papegaai klaar is voor vertrek, reken je dan het tweede deel
af wanneer je hem komt ophalen.
Bij de Congo Grijze Roodstaart papegaai is dit 2 x 375,-, dus 750,- totaal.
Ik hoop dat je vragen zo een beetje beantwoord zijn, kijk zeker even naar wat
met name het leden gedeelte van onze site te bieden heeft, en ook de eventuele
cursussen of workshops…
Ik hoop van u terug te horen!
Met vriendelijke groet,
M. D.
einde e-mail wisseling
Ter aanvulling:
Er bestaan 2 hoofdsoorten van de Grijze Roodstaart papegaai:
1. Congo grijze roodstaart papegaai
2. Timney grijze roodstaart papegaai
Zie voor verdere uitleg onze website: GrijzeRoodstaartPapegaai.com
Voor uitgebreide informatie omtrent het opvoeden en trainen van papegaaien en parkieten
ten einde ze als huisdier te kunnen houden, verwijs ik naar de algemene Vogel Trainings Cursus.