thinkoutsidecageHand opfok Versus Papegaaien Gedragsproblemen (en Meer Afschuif Onzin)

Nu en dan vind je wel eens een advertentie of ander bericht van ons omtrent pas geboren papegaaien of parkieten die beschikbaar zijn om te reserveren, zodat wij ze dan voor jou gaan opvoeden en socialiseren tot huisdier. Dat houd niet per definitie hand opfok in.

De meeste reacties daarop zijn positief en enthousiast, vooral van degenen die eerst de moeite nemen om bijvoorbeeld via de website of de honderden video’s die we online hebben staan te lezen hoe wij te werk gaan.

Af en toe zijn er ook wel eens wat reacties die klaarblijkelijk voortkomen uit bepaalde zienswijzen die zijn ontstaan vanuit een gebrek aan kennis of gewoonweg vanuit een soort vage aversie tegen mensen die papegaaien of parkieten met de hand groot brengen.

Nu hoeft niemand mij uit te leggen dat er goede en verkeerde manieren zijn waarop vogels met de hand worden grootgebracht. Ook niet dat er af en toe  ( jazeker AF EN TOE dus niet op grote schaal, zoals zeer ten onrechte vaak wordt beweerd, kom maar met de keiharde bewijzen die er niet zijn) misstanden aan de hand zijn op dit gebied.

Dit artikel schrijf ik dus niet om goed te praten dat nog steeds onzelfstandige baby vogels uit  het nest worden gerukt om vervolgens in een schoenendoos onder het bed te worden ‘opgevoed met de hand’ of direct worden verkocht aan de eerste de beste die voldoende geld bied. Dat heeft niets met opvoeding te maken, dat is mishandeling, punt uit.

Echter ik ben niet van de soort die er een gewoonte van maakt goeden onder de kwaden te laten lijden door alles en iedereen maar over één kam te scheren. Als men op een bepaald kruispunt massaal door rood licht rijdt, haal je dan ook de stoplichten weg? Wat een onzin is dat?!

Toch stel ik die negatieve reacties wel op prijs, want ze kunnen als ik ze tenminste een keer niet direct verwijder tot inspiratie leiden voor een nieuw artikel!

Zo kregen we vandaag weer eens een vast en zeker ‘goed bedoelde’ reactie op een advertentie over een van onze jonge grijze roodstaart papegaaien die ik u niet wil onthouden ter lering ende vermaak.
Voor het gemak vervang ik de naam van de afzender even door de nickname ‘muurbloempje’ …

“Beste TammeVogels,
 Mooi verhaal maar grote onzin. Het is namelijk zo dat hand opfok vogels later veelal gedragsproblemen hebben. Ook is het zo dat een vogel die gewoon bij de ouders is opgegroeid prima tam is te krijgen.

Met vriendelijke groet,
muurbloempje “

parkiet-stop-bijtenNou, zo vriendelijk vind ik die groeten helemaal niet, maar als je iets gewoon niet weet, omdat je er geen ervaring mee hebt noch beschikbare kennis over hebt opgedaan, is dat op zichzelf geen misdaad natuurlijk. Je zet echter wel jezelf te kijk als je dan met stelligheid dingen gaat beweren tegen iemand die deze noodzakelijke kennis en ervaring om met dezelfde stellig te mogen spreken WEL in huis heeft.

Een paar vermakelijke woorden zijn o.a.: ‘grote onzin’… en dan de zin vervolgen met : ‘het is namelijk zo…’

Een beetje lachwekkend natuurlijk, want wie denkt men nu dat men is om te zeggen ‘het is namelijk zo …’ en dat dan te richten aan iemand die zelf al meer dan 15 jaar leeft met kromsnavels als huisdieren in huis, wereldwijd geadviseerd wordt en zelf succesvol adviezen geeft op internationaal niveau!

Niet dat zo’n tijdsbestek een garantie voor de waarheid op zichzelf is in dit geval, maar wie iets verder kijkt dan de eigen neus lang is, kan met gemak constateren dat alleen wij zelf al honderden video’s, artikelen en wat al niet meer online hebben staan waaruit is op te maken door een kind van 5 dat de door ons gehanteerde methodes er juist toe leiden dat er op eerdere en latere leeftijd helemaal geen gedragsproblemen ontstaan. Mits de betreffende verzorgers maar volgens dezelfde methodes en richtlijnen met de dieren om blijven gaan. Dat laatste geld dan ook voor alle mogelijke methodes en voor alle dieren die men op welke wijze dan ook houd.

Dit zou dan mijn antwoord zijn op elk vergelijkbaar bericht:

U spreekt uzelf tegen:

1.  ‘veelal gedragsproblemen’ = niet altijd dus, maar blijkbaar afhankelijk van DESKUNDIGE opvoeding, socialisatie, en vooral OMGANG met de vogel.

Dat beweren wij niet, dat is zelfs wetenschappelijk aangetoond, meer dan eens.

new_logoNiet dat ik persoonlijk veel waarde hecht

aan ‘kantoor deskundigen’, maar wel aan de ervaring van echte deskundigen, namelijk zij die wereldwijd met veel

liefde en toewijding al jarenlang zeer succesvol kromsnavels met de hand groot brengen. hetzij omdat

bepaalde dieren zonder dat überhaupt niet in leven meer zouden zijn, hetzij met als gekozen doel ze op te voeden tot

huisdier.

Of u denkt dat onze huidige honden en katten ooit als ‘tam en gedomesticeerd’ uit de lucht zijn komen vallen?

Omdat papegaaien en parkieten nog in een veel vroegere fase van dat zelfde proces verkeren betekend dat absoluut niet dat zij niet met succes voor mens en dier als gezelschapsdier zouden kunnen worden gehouden. Dat is zelfs een soort middeleeuws conservatief denken wat mij betreft. Maar dat even terzijde.

Alleen buitenstaanders met een zwakke maag beweren dat deze nog steeds wilde dieren niet met de hand grootgebracht zouden moeten worden. Ook zij die bij deze bewering commerciële belangen hebben, houden er natuurlijk niet van dat de praktijk telkens weer hun ongelijk bevestigd door mensen die al tientallen jaren kromsnavels met succes als huisdier houden. Dit ondanks het feit dat deze positieve praktijk van het met veel plezier en voldoening houden van een of meerdere papegaaien als huisdier niet wetenschappelijk onderbouwd kan worden, net zo min als men dat kan met de stelling: God Bestaat en is Liefde.

2. ‘gewoon bij de ouders opgegroeid is prima tam te krijgen’:


Ja en dus?

A: Hoe vaak heeft u dat precies zelf gedaan? M.a.w. hoeveel Grijze Roodstaart papegaaien of andere kromsnavels heeft u zelf gekweekt, vanuit het nest laten uitvliegen zonder hulp door uzelf, deze vervolgens uit de volière gehaald, alle noodzakelijke vaardigheden aangeleerd om als huisdier te kunnen functioneren en vervolgens in een kooi in een huiskamer geplaatst?

B: Met hoeveel van deze op beide verschillende wijzen opgevoede vogels leeft u samen in huis en voor hoe lang precies?

( gewoon eerlijk zijn: a = waarschijnlijk nooit b = niet van toepassing,

voor ons geld: a = 15 jaar dagelijks werk, b = 6)

Wij hebben nooit gezegd dat het niet kan, en zullen dat ook nooit beweren.

Sterker nog , we KENNEN  beide methodes, omdat we daar zelf WEL ervaring mee hebben.

In tegenstelling tot wellicht zo’n 90% van degenen die maar van alles menen te kunnen roepen

op dit gebied alsof het feiten zouden zijn.

De praktijk leert keer op keer en op internationaal niveau dat er net zo veel voordelen als nadelen zijn te bedenken voor BEIDE methodes.

Wie graag een jaar bezig is om een eenmaal uitgevlogen Grijze Roodstaart

van wild dier naar huisdier te her programmeren zonder dat het dier daar zelf

bovenmatige stress van ondervind, moet dat vooral doen.

Ik heb daar de tijd niet voor, net als de rest van Nederland, en om nou 15.000,- euro te moeten rekenen ( klein jaarsalaris)

voor 1 vogel lijkt me wat onrealistisch. Bovendien zullen dezelfde zogenaamde ‘tegenstanders van handopfok’

die wel graag een echt tamme papegaai in huis willen hebben, toch voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten

en opnieuw aan het klagen en schelden gaan als ze dan ook een overeenkomstige prijs moeten gaan betalen, namelijk die

genoemde 15000,- welke ofschoon onrealistisch wel alleszins redelijk is in dat geval.

Het woord  ‘tam’ is daarbij ook nog uitermate vaag en betekend bij 10 van de 10 mensen meestal iets heel anders.

Wij geven in elk geval de meest duidelijke definitie van wat wij er onder verstaan.

Niemand heeft ooit op betrouwbare wijze kunnen aantonen

wat het verband zou zijn tussen handopfok en gedragsproblemen.

Ik ken de ‘onderzoeken’ en weet precies uit welke hoek de wind waait.

Wat wel keer op keer zowel wetenschappelijk als door

duizenden houders van papegaaien en parkieten als huisdier is aangetoond, is

dat gedragsproblemen voor 99% ontstaan door de kloof tussen de natuurlijke

omgeving van deze dieren en de omgeving waarmee zij als huisdier te maken krijgen

bij ONDESKUNDIGE eigenaren.

Het is juist het verspreiden van deze kennis en ervaring die een positieve bijdrage levert aan het welzijn van papegaaien en parkieten die als huisdier worden gehouden en bepaald niet

het cliché matig op onderontwikkelde emoties gebaseerd afgeven op hand opfok waarbij alles en iedereen

veel te gemakkelijk over 1 kam wordt geschoren.

Dat is namelijk pas GROTE onzin.

Kortom wij doen niet aan speculatie en negatieve napraterij ( zelfs onze papegaaien weten wat ze zeggen),
maar spreken uitsluitend over de feiten.

Een aardig feit is bijvoorbeeld dat we binnenkort het 10de Live Bird Event houden, waarin we weer Live veel van onze kennis delen en gelegenheid geven tot het stellen vragen.

Het onderwerp wordt deze keer: Weggevlogen Vogels

Meld u gratis aan om mee te doen:

https://www.papegaaientrainen.nl/birdevent-start

Oh ja, de papegaai en parkieten op de foto bovenaan dit artikel zijn inmiddels van links naar rechts, 12, 9 en 8 jaar oud en allen met de hand grootgebracht op deskundige wijze.

Gedragsproblemen? Tsja, de aratinga spreekt luidkeels de woorden ‘eruit eruit’, wanneer hij graag wat grotere rondjes wil vliegen en op dat moment even in de volière zit, de valkparkiet fluit een aantal liedjes die hoogstwaarschijnlijk niet in de Australische natuur voorkomen en Okki de Geelwang Amazone gaat ondersteboven aan een stok of stuk speelgoed hangen wanneer hij mij met de plantenspuit voorbij ziet lopen. Dat laatste is overigens steeds binnen een minuut opgelost, zodra ik dan ook sproei met diezelfde plantenspuit, want dat is namelijk zijn bedoeling met dit ‘gedragsprobleem’.

Het ‘gedragsprobleem’ van de aratinga lost zich telkens weer op wonderbaarlijke wijze op, zodra de volière opengaat, hij op mijn hand stapt om vervolgens lekker los te mogen gaan vliegen. Helaas hebben we voor de valkparkiet nog geen passend ander repertoire kunnen vinden. Suggesties?

Met Vriendelijke Groet,

Hans

 


Papegaai Birdbox
Papegaai Birdbox

Papegaai en Parkiet Training. De eerste en enige Interactieve Papegaaien trainen Workshop van Nederland, de Birdbox waarin je alles zult leren om je papegaai te trainen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.